Gyakran ismételt kérdések

Kungfut tanulni 40 felett?

(A szó: kungfu a nyugati kultúrák területein elterjedt kifejezés a harcművészet összefoglalására, eredeti közegében, Kínában nem így használatos. A kungfu (gong – véghezvitel, fu – erőfeszítés), mint kínai fogalom, hosszú időn keresztül művelt, kemény munkával megszerzett tudás megszerzését jelenti. Kínában a harcművészeteket jelölő szakkifejezés megfelelője a wu shu. (wu – katonai, shu – önvédelem, bátorság edzése)

A kungfu sok stílusát legjobb fiatal korban elkezdeni tanulni, vannak olyan stílusai is, amelyek gyakorlásából idősebb korban is remekül profitálhatunk. Ezért pedig nem kell attól tartanunk, hogy középkorúan túl öregek volnánk egy efféle kihíváshoz. Sőt, arra buzdítunk, mindent bele! Ártani nem fog, (ha adottságainknak megfelelő stílusát választjuk) pozitív hozományai viszont felbecsülhetetlenek.

Akad olyan mozgásrendszer, amely a hagyományos belső kultiváció kiegészítéseként született, és a test számára sem megterhelő (amennyiben egészségmegőrző mivoltában, és nem harci alkalmazásként gyakorolják). Ez a taiji (tajcsi), amely egyfajta mozgásos meditáció. Megfelelően művelve nagyban elősegíti a belső erő fejlesztését, az egészség megőrzését, testünk és szellemünk rugalmassá, érzékennyé és edzetté válik, a harci alkalmazások teljes körű elsajátításával pedig a legmagasabb szintű küzdőművészet mestereivé válhatunk, amennyiben megfelelő, és aktív edzésidőt szánunk a gyakorlására.

Minél előbb beletanulunk valamely hatásos önfejlesztésbe, annál hamarább megtapasztalhatjuk gyümölcsét; elkezdhetjük megismerni a valódi énünket. Ezzel párhuzamosan észrevesszük, hogy energikusabbak, fittebbek, és életvidámabbak leszünk, és e pozitív életszemlélet azonnali visszaható jellegét is megtapasztalhatjuk: életünk minden területe könnyedebbé, egyszerűbbé és harmonikusabbá válik. És nem utolsósorban elejét vehetjük az egészségromlásnak, és annak következményeinek. (bővebben lásd egyéb menüpontjainkat: edzéseink, miért kungfu, egészség.) Mindez talán a manapság jól ismert trendi, jól hangzó közhelyeknek tűnik, de bizton állítjuk, nem az.

Próbálja ki!

Jöjjön el még ma! Ha bizonytalan, melyik stílus volna Önnek a legmegfelelőbb, vagy kérdése van, segítünk! Várjuk egy ingyenes próbaedzésre!

Betegséggel is járhatok edzésre?

Egyesületünk azok számára is kínál lehetőséget, akik elsősorban a gyógyulás reményében választják az önfejlesztés valamely számukra szimpatikus módszerét.

A harcművészetek és a belső kultivációk megfelelően művelve mind egészségmegőrző hatást eredményeznek. Az ilyen irányú belső fejlődés útján az energiarendszer feltöltése és aktiválódása beindítja az öngyógyítási folyamatokat, amelyek hatását rövid időn belül érezni fogjuk. (kevésbé hatnak ránk a külső környezet tényezői, mint amilyen egy közönséges megfázás, vagy allergia. Általános közérzetünk jelentősen javul, amely kedvező hatás abból ered, hogy megerősödik az immunrendszerünk, illetve a korábban blokkolt életenergiánk (chi, vagy csi) ismét zavartalanul tud áramolni. Életszemléletünk pozitívabbá válik, amely életünk minden területén azonnali kedvező változásokat eredményez., (lásd még egészség és hagyományos kínai orvoslás menüpontunkat)

Ha saját állapotával kapcsolatos kérdése van, írjon nekünk, vagy jöjjön el hozzánk személyesen! Segítünk!

Tegyen még ma az egészségéért!

Hogyan épülnek fel az edzéseink?

Különbség van a külső és belső stílusok edzései között. A külső stílusok edzésein több időt szánunk az erőnlét edzésére, itt több a testerősítő gyakorlat. Az órák erős bemelegítéssel kezdődnek, majd ezt követi az óra második leghosszabb részét képezve a formagyakorlat, illetve a páros gyakorlatok. Ezután nyújtás következik, és a levezető testerősítő gyakorlatok. Egy edzésóra 90 percig tart.

A belső stílusoknál szintén bemelegítéssel kezdünk, aztán rátérünk az egyéni formagyakorlatra, és azután a páros gyakorlatokra, melyek az edzésidő nagy részét képezik. Levezetésképpen következnek a nyújtó gyakorlatok, és az erősítés. Az óra 90 perces.

Természetesen, ha szükséges, egyéni edzéstervezet szerint is felépíthetjük az órát. (versenyre, bemutatóra való felkészülés, vagy esetleg valamely egyéni ok, például sérülés miatt).

Az edzésen tudnom kell kínaiul?

Edzéseinken nem szükséges kínaiul tudni, de a kínai nyelv ismerete természetesen nagy előny!

Yu Mester mindazonáltal remekül át tudja adni amire szükség van, beszél kicsit angolul, és tanítványai segítenek a kommunikációban. A nyelv nem lesz akadály a tanulásban! 🙂

Mi a megfelelő etikett és ruházat az edzésen?

Az edzésekre mindig kényelmes, és tiszta ruhában érkezzünk, lehetőleg fehér pólóban, nem túl szoros, bő szabású nadrágban. A cipőnk ne utcai, hanem valamely teremcipő legyen, szintén kényelmes, lapos, csúszásmentes talppal.

Az edzés idejére távolítsuk el az esetlegesen zavaró ékszereinket, mint karóra, fémből készült karkötő, hosszú nyaklánc, lógó fülbevaló.

Női edzőtársainktól kérjük, hogy az edzés idejére távolítsák el a sminket, és mellőzzék a túl lenge, áttetsző, vagy szűk öltözetet, és mellőzzék az erős parfümöket.

Az edzőterembe való belépéskor, és kilépéskor, illetve a Mesterrel való találkozáskor és elköszönéskor kötelező a tiszteletadás. Ha a Mester feladatot ad számunkra, vagy ha kérdésünk van az edzésen, melyre megkaptuk a választ, szintén tiszteletet adunk. További tudnivalók >>