WUDANG-HEGYSÉG – A TAO ÚTJA
Kína, Hubei tartomány (észak-keleti rész)

Kína szent hegyeinek egyike
Több ezer éves filozófia földje
Ezeréves templomok
Taoista egészségmegőrzés
Híres harcművészeti stílusok

Miért ez az út?

  •  A Wudang-Hegység Kína 5 szent hegyének egyik talán legtitokzatosabbika, és a kínai taoista közösség központja és ősi zarándokhelye.
  •  A tao filozófiája Kína legalapvetőbb szellemi és spirituális öröksége, megismerésével nemcsak kulturális ismereteink bővülhetnek, hanem legbelső énünk is gazdagodhat; a     taoista tudomány és főként egészségmegőrzés a teljes és rendkívül összetett hagyományos kínai orvoslás alapjául szolgál. Gyakorlatait mindenkinek ajánlják, melyekbe   útjaink során professzionális oktatók által betekintést nyerünk.
  •  A körutazásokkal ellentétben a szűkítettebb területen való körbetekintés által alaposabb és átfogóbb képet kaphatunk a helyi sajátosságokból.
  •  Szervezetünk joggal használhatja a Wudang kulturális örökségét képviselő titulust, társszervezetünk a Kínai Wudang Kulturális Örökség hivatalos szerve. Ezért pedig sok   olyan programlehetőség áll rendelkezésünkre, amely a többi utazási szervezetnél nem szerepel, de ami még fontosabb, hogy ezek a programok nem esnek bele a   tömegturisztika körébe. És amely szintén nagyban emeli a programok színvonalát, hogy a megvalósításukban szerepet játszó szakértők valóban a terület legjelesebbjei,   mégpedig hazájukban.

Utazás csoportosan: Budapest-Peking- Wudang-Peking- Budapest repülőjárattal
Elhelyezés: 4 csillagos szállodákban, reggelivel
Az utakat nyáron (június, július, augusztus), és kora ősszel (szeptember) tervezzük,
létszámtól függően. Egy útra max. 10-15 főt tudunk fogadni.

Programunkról részletesebben:
Nem határozunk meg előre egy teljes programot. Elsősorban a látogatók érdeklődési köre határozza meg, és véglegesíti a 14-17 nap főbb eseményeit, de természetesen ajánlatunk
bőséges és teljes képet mutat a hely sajátosságaiból.

Wudang Múzeum
Átfogó ismereteket ad a taoista kultúra minden aspektusáról. Taglalja a taoista filozófia majd
a későbbi vallás kialakulásának történetét, az építészetet, taoista szokásokat, ünnepeket,
bemutatja a taoista zenét és harcművészetet. Mindenképpen érdemes meglátogatni, mielőtt
felkerekedünk, hogy megtekintsük a templomokat.

A Wudang-Hegység Nemzeti Park
A táj több mint 30 négyzetkilométerén terül el a ma már Nemzeti Parkká nyilvánított Wudang Hegység, 72 hegycsúccsal, minden tekintetben lenyűgöző látképpel. A legfőbb csúcs a Tian Zhu (Mennyei Pillér) 1612 méterrel nyúlik a tengerszint fölé.

A Wudang-Hegység legfőképpen a taoista szellemiség által lett ismert Kína szerte (ahogyan Kína többi szent hegye is). Az 5 szent hegy egyikeként, valamint az ősi taoista közösség legfontosabb kulturális központjaként, az elmélkedés és önművelés útját járó zarándokok és elcsendesülést kereső utazók számára már a korai idők óta kiemelkedő úti céllá vált.
S így van ez napjainkban is. A zarándokok mellett a turizmus tükrében e páratlan és lélegzetelállító látványvilága, valamint misztikuma, és titokzatossága által Kínában, és világszerte is elsőrangú úti célnak számít. 1994-ben az UNESCO által a Világörökség méltó részévé vált.

5 Sárkány Templom

Az egyik legrégebbi templom, a korai Tang-dinasztiában épült, későbbi dinasztiákban több más építkezés során egyre kiterjedtebbé vált. Ma 36 csarnokból áll, melyeket a Ming dinasztiában építettek hozzá. Ez a legnagyobb kiterjedésű taoista templom, szobrokkal, írásos emlékekkel, és taoista kegytárgyakkal magas színvonalú művészeti és kulturális értékekkel.

A Zixiao Palota (Lila Ég Palota)

A templom a Tian Zhu hegycsúcson található, 1413-ban épült. Ez a legépebben fennmaradt templom Wudangban. A leghíresebb látnivaló a Sárkány és Tigris Csarnok, a Lila Ég Csarnok, a Keleti-, és a Nyugati Csarnok, valamint a Herceg-Szirt.

 

Nanyang

Nanyang talán a leglátványosabb helyszín Wudangban. A korai Tang és Song dinasztiák alatt (618-1279) e helyütt taoista papok a filozófiába mélyedve kutatták az Utat, és építették meg (1285-1310) e páratlan templom-együttest, melyeket 1312-től kibővítettek. Állítólag 600 épület állt itt korábban, legtöbbjüket azonban a Qing dinasztiában (1644-1911) lerombolták. Ami ma látható: A Nanyan Palota, a Taichang (Nagy Jólét) Templom, a Mennydörgés Isten Barlang, és a Varjú Templom

Jindian (Arany Templom)

A Tian Zhu hegy csúcsán áll az Arany Templom. 1416-ban, a Ming dinasztia idején épült. Nevét az aranyozott bronz borításáról kapta, mely 500 év elteltével is eredeti formában csillog a napfényben. A kínai építészet egyik legszebb ékköveként is említik.

A lélegzetelállító panoráma a sejtelmes ködbe vész, amely e táj sajátja. Innen nézzük majd meg a lenyűgöző napfelkeltét, mellyel kapcsolatban úgy érezhetjük, hogy a nap „alattunk” bukkan fel a hegycsúcsok mögött, s indul mindennapos útjára.

Kulturális műhelylátogatás
Egy rendkívül szép múzeumba is ellátogatunk, ahol a tárlatvezetés mellett hagyományos kínai teaszertartást láthatunk, és kóstolhatunk. Betekintést nyerhetünk a kínai kalligráfia titkaiba, melyet a mester segítségével szintén kipróbálhatunk.

Reggeli ősi egészségmegőrző gyakorlatok (qigong), és taichi

A történet és korabeli leírások szerint a taichi mozgásrendszer egy Zhang San Feng nevű wudangi taoista aszkéta által kelt életre. Az ő leírásai említik meg a csodaszép történetet, miszerint egy kígyó és egy madár harcát tanulmányozva jött rá az erőfeszítés nélküli erő használatára, amely „technika” a taichi, majd később taichi quan (tajcsi csuan – a taichi harcművészeti irányzata) sajátja.

Wudang a Kína szerte legnevesebb két harcművészeti irányzat egyike, a taoista vonal képviselője. A másik a shaolin stílus, amely buddhista eredetű. A wudang wushu (kungfu) belső irányzat, rendkívül egyedi jellegzetességekkel, s különösen elhíresült kardforgatás terén. Velünk, illetve a stílus neves mestereivel e festői közegben ki is próbálhatja!

Déli hegyvonulat, Tianyi Zhenqing Palota

A világi és vallási épületek magját alkotó paloták és templomok a kínai Yuan, Ming és Qing dinasztiák építészeti és művészeti eredményeinek legszebb példáit mutatják. A festői völgyekben és a Hubei-i Wudang-hegység lejtőin található, a Ming-dinasztia (14-17. század) szervezett komplexumaként épült, már 7. századi taoista épületeket is tartalmaz. A közel 1000 év alatt a kínai művészet és építészet legmagasabb színvonalát képviseli.

Hagyományos kínai konyha

A hagyományos kínai konyha méltán világhírű. Nemcsak változatos, és tálalása szemet gyönyörködtető (amely az érzékekre hatva mind hozzájárul az egészségmegőrzés fortélyaihoz), hanem valóban rendkívül hasznára válik testünknek és lelkünknek. A sok zöldség, hínár, algafélék, halak, és a gyógynövények magukért beszélnek. De aki húsimádó, annak sem kell aggódnia. Mindenből a legfinomabb falatokat kóstolhatjuk!

Az egészség szolgálatában – a taoista étkezés

Lehetőségünk nyílik megkóstolni a taoisták ételeit is, melyek a test és elme harmóniáját hivatottak elősegíteni, akárcsak az önművelés többi gyakorlatai, mint a qigong és taichi, illetve egyéb mozgásművészetek.

Ezek a különleges étkek a kínai vegetáriánus konyha válogatott remekei.

Útjainkkal kapcsolatban bővebb tájékoztatásért keressen minket a következő elérhetőségeken:

Igaz Ösvény Nemzetközi Wudang Wushu Kulturális Örökség Fejlesztési Központ

Igaz Ösvény Wushu Kultúra Fejlesztési Központ, Sportegyesület

www.zhengwuinternational.com

info@zhengwuinternational.com

+36 20 947 7207

vagy látogasson el hozzánk személyesen:

Budapest, 1107 Szállás utca 21. 16E

(belső udvar, jobb épületszárny legvége)